Nahrávám...
CZ EN    

Zpracování drahokamů


Jak se u nás vrtají kamínky

vrtané serpentinity

ANEB KDYŽ SE SPOJÍ TECHNIKA S MARNIVOSTÍ …

Protože jsem ženská marnivá, a mám ráda všechno zvláštní, originální a jiné, a taky pro to, že máme novou supervrtačku… zkusili jsme vyrobit nové “šiš korálky”, které hned tak někdo nemá.

Jako první jsem vyzobala z bedničky peruánské serpentinity, ty nejmenší a nejkulatější, které si o provrtání a přeměnu na nepravidelné korálky doslova říkaly. Výsledkem je šňůrka výše. Samozřejmě nosit ji, by vyžadovalo poněkud vytrénované svaly na krku.

Jako další se nabízely surové GRANÁTY, které jsou krásné samy o sobě a budou vypadat báječně s čímkoliv stříbrným. (A kdyby je nikdo nechtěl, tak mně rozhodně budou slušet!)

A tady je jejich tromlovaná verze… (jsou o dost  větší, než ty ze šňůrek z číny, tyto granátky pocházejí z Tanzánie)… a už se v nich vidím….

Další co jsme zkusili vrtnout je himalájský fluorit… zatím nesmělý pokus

Trocha luxusu… kunzit na šňůře, ve skutečnosti vypadá ještě lépe…

Když člověk obětuje hodně vrtáků a peněz za kameny, tak si může vyrobit takovouhle safírovou šňůru. Jen na provrtání padli dva vrtáky.

šňůra vrtaných safirů z Tanzánie

 

PÁR TECHNICKÝCH DETAILŮ ZÁVĚREM

Vrtáme diamantovými vrtáky, s vodním chlazením uvnitř vrtáku. Můžeme vrtat průměry 0,7 – 0,8 – 1,0 – 1,2 – 1,5 –  2,0 –  2,5 –  3,0 –  3,5 – 4,0 – 5,0 – 5,3 mm.

Maximální délka díry při průměru 0,7 mm je 14 mm, při průměru 1,0 mm je 22 mm, při průměru 1,2 mm je 24 mm, při průměru 1,5 mm je 27 mm, při průměru 2,0 mm je 34 mm, při průměru 2,5 mm je 50 mm, při průměru 3,0 mm je 40mm, při průměru 3,5 mm je 54 mm, při průměru 4,0 mm je 54 mm a při průměru 5,0 mm je 44mm. (Existují také ultrazvukové vrtačky, které nemáme ty vrtají malé průměry a dírky jsou dlouhé tak 8 mm, nelze s nimi dělat pořádné dlouhé dírky, kterými lze protáhnout například kůži).

Cena vrtání kamenů 0,7 – 5,3 mm je:
18,- Kč při počtu kusů 1-20
15,- Kč při počtu kusů 21-40
12,- Kč při počtu kusů 41-60
10,- Kč při počtu kusů nad 60

 

VRTÁME… (pomocný kontrolor se pizizubí na snímku)

DETAIL

PREHNITOVÉ ŠIŠKORÁLKY

HODNĚ HODNĚ HODNĚ… PREHNITU (FURT MÁLO…)

 

Nová vrtačka je rychlá a šikovná, takže podobných experimentů budeme dělat ještě spousty. Doposud jsme experimenty prováděli pouze při tromlování, a řezání, nyní tyto experimentální výtvory můžeme klidně i provrtat jako ementál.

To je myslím dobrá zpráva pro všechny, kdo neumí, stejně jako já, uchytit kámen do šperku bez dírky (či bez lepidla ) nebo jsou dokonce líní se to učit.

Naše aktuální nabídka vrtaných kamenů.