Nahrávám...
CZ EN    

Účinky kamenů, horoskop, použití kamenů


Výběr kamenů a barvy kamenů

Jak vybrat kámen přes internet?

Není úplně jisté, zdali si kámen vyberete Vy anebo si kámen vybere vás. Když si prohlížíte kameny, může se stát, že vás nějaký začne přitahovat mnohem víc než ostatní. Máte z něho dobrý pocit? Je vám pohled na kámen příjemný? Prostě se vám moc líbí? Tak to bude zřejmě ten pravý.

Ze své praxe víme, že kameny kupodivu svítí na své budoucí majitele i přes obrazovku, proto je fotíme individuálně, aby tato možnost zůstala zachována. Když kámen dorazí k majiteli často máme velmi pozitivní zpětnou vazbu.

Obecná pravidla pro výběr kamenů

Nejlepší způsob výběru kamene je právě pomocí intuice. Na kameni vás může přitahovat barva, tvar, pocit, který z něho máte. Cokoliv, co Vás zaujme z něj dělá ten pravý pro Vás.

 

Hledáte kámen, který bude v souladu s Vámi a Vaší energií a momentální potřebou. Vyberte si ho intuitivně, nehledejte v tom logiku a na knihy raději zapomeňte.

 

Je úžasné sledovat, jak pracuje naše intuice. Lidé se skoro vždy nakonec vrátí k prvnímu kameni, který je zaujal.

Nejúžasnější jsou lidé, kteří na burze stojí před hromadou stejných kamínků, vezmou jeden do ruky, ale z nějakého důvodu se rozhodnou, že se jim nelíbí. Vrátí ho zpět a hledají jiný hezčí.

Potom se proberou hromadou kamenů, vezmou si další do ruky a zjistí, že je to ten první. Zase ho odloží s tím, že najdou jistě hezčí.

Umíte si potom představit to překvapení, když ten samý kámen mají po půl hodině hledání v ruce již potřetí. Tito lidé prostě neposlouchají své vnitřní vedení a chtějí prostě najít ten „lepší kámen“. Stává se nám to v obchodě poměrně často.

Samotný fakt, že ten samý kámen, jeden z tisíce, pořád přichází, ukazuje, jak pracuje naše podvědomí, stejně jako idea, že každý kámen je někomu určen.

 

A když si nevyberu kámen?

Může se stát, že když si budete chtít koupit svůj kámen, nevyberete si. Nevěste hlavu, při příští návštěvě burzy nebo obchodu jich na vás bude čekat třeba hned několik.

Občas se stává, že je třeba přehlédnete. Jsou chvíle, kdy na výběr kamene nejsme naladění.

Nekupujte kameny, které se vám nelíbí jen proto, abyste něco měli. Kámen by měl být „živý“ a vy byste se při jeho výběru měli cítit dobře. Všechno má svůj čas.

 

Naše zkušenost nás upevňuje v tom, že intuitivní (podvědomý) výběr je obvykle přesný.

Mnoho lidí, kteří si intuitivně vybrali kámen, bylo překvapeno tím, jak přesně se kámen hodil pro to, co v tu chvíli potřebovali nebo hledali.

Obvykle nás intuitivní výběr zavede ke kameni spojenému s příčinou problému.

 

Přeci jen používám raději hlavu…

Kromě intuitivního výběru lze samozřejmě zvolit kámen dle literatury doporučený pro určitý účel. I tak vás ale musí zaujmout.

Pokud si vybíráte kámen pro určitý problém, najděte si kameny, které se hodí pro řešení dané věci, a z těch pak podle citu vyberte ten, který vás zaujme.

 

Proč doporučujeme intuitivní výběr

Intuitivní výběr je důležitý ze dvou důvodů. První je, když chceme kámen na řešení určitého problému jako je třeba bolest hlavy -většinou doopravdy nevíme, proč nás hlava bolí. Bolest může pramenit z tlaku, problémů se zrakem, se zuby nebo z jiných důvodů. Druhým důvodem je použití vlastní energie a úsilí. Nenechávejte za sebe kámen vybírat druhé, i když někdy se i oni dovedou překvapivě trefit.

 

Pro e-shop to sice není moc relevantní, ale je důležité vědět proč kameny, které byly odcizené nefungují. Když si koupíte kámen, proběhne určitá výměna energií. Vy jste jí investovali na vydělání peněz na koupi kamene a prodávající zase investoval čas a vědomosti k prodeji (výrobě) kamene. Když je kámen kradený, výměna energie je narušena, rovnováha je poškozena a takový kámen potom nemá žádný vliv.

Něco jiného je, když kámen obdržíte darem. Osoby, které vás kamenem obdarovaly, věnovali svůj čas a energii do výběru kamene. Pozitivní myšlenky a záměr pomoci mají velmi dobrý efekt. Kameny jsou často používány jako dárek a fungují velmi dobře. Lidé mají obvykle z dárku v podobě kamene radost, aniž by se o kameny nějak zvlášť zajímali.

 

Barvy

Barvy mají energetický vliv, a proto na ně reagujeme. Umí pozvednout ducha, zklidnit nebo naopak stísnit atd. Jsou místnosti, ve kterých se cítíme výborně a naopak v jiných, vymalovaných jinými barvami se necítíme dobře. Tomuto byla věnována celá řada empirických výzkumů a skutečně bylo ověřeno, že různé barvy mají na člověka různý vliv. Například že oranžová povzbuzuje, žlutá pomáhí koncentraci, modrá zklidňuje, červená ve velké míře může způsobit agresi, zelená ji naopak tlumí atd…

 

Barvy jsou používány k dosažení různých cílů. Např. v nemocnicích je dominantní barvou zelená, známá pro své hojivé účinkya všeobsažná bílá. V elegantních kavárnách, kde se očekává, že zde déle posedíme, bude dominovat zelená a modrá. Naproti tomu je známý restaurační řetězec, který používá v interiéru červenou barvu s bílými pruhy. Červená je barva vitality, která stimuluje aktivitu a vytváří efekt živého místa, kde se lidé cítí šťastně. Přesto zde nestráví mnoho času. Vzhledem k tomu, že je zde stále mnoho lidí, kteří čekají na volné místo, chtějí majitelé, abyste se rychle najedli a uvolnili místo dalším. Dětské školky zase používají živější barvy jako je červená a oranžová. Podporují aktivitu dětí a ty se cítí šťastnější. Nesmí jich však být zas moc, aby děti příliš nerozrušily. Ty také potřebují poslouchat a učit se nebo si zdřímnout. Proto je důležité, aby měly prostory, kde převažuje modrá a zelená barva.

Barvy tedy mohou ovlivnit naše životy a kameny mají mnoho barevných variant.

 

Černá barva kamene

Je barva ochrany, symbolizuje tíži a smutek, také eleganci. V minulosti se mrtví balili do černého plátna s cílem udržet zlé démony pryč.

Použijte černý kámen v místech, kde je negativní energie nebo nemáte dobrý pocit. Noste černý kámen u sebe nebo na sobě v případě, že máte pocit, že potřebujete ochranu.

  • černý turmalín (skoryl), obsidián, onyx, tektit (Indočínit), lávový kámen, černý spinel pleonast, černé zkamenělé dřevo, meteorit, augit, amfibol

 

Šedá barva kamene

Šedá je barva rovnováhy. Vyrovnává pozitivní a negativní síly. Použijte šedý kámen, když vás přepadne vztek nebo se cítíte zoufalí.

  • hematit, galenit, botswanský achát, šedý chalcedon, sfalerit, meteorit, danburit

 

Hnědá barva kamene

Je barva země. Poskytuje spojení s přírodou. Použijte hnědý kámen, když se cítíte vykořenění a hledáte spojení se zemí.( nebo pevnou půdu pod nohama)

  • achát, tygří oko, jaspis, hnědý sádrovec (selenit), zkamenělé dřevo, dolomit, mahagonový obsidián, stromatolit, hnědý fluorit, zirkon, záhněda

 

Červená barva kamene

Je barva vitality, ohně a energie. Doporučuje se pro lidi, kteří se cítí vyčerpaní. Nedoporučuje se pro nervózní jedince a hyperaktivní děti. Použijte červený kámen, když máte pocit nedostatku energie nebo když potřebujete posílit a vitalizovat. Také když potřebujete srovnat první čakru.

  • rubín, spinel, červený granát, železitý křemen, červený jaspis, kalcit, býčí oko, krokoit, vanadinit, zirkon, rubelit (červený turmalín),

 

Oranžová barva kamene

Je barvou štěstí. Nabízí vitální, pozitivní a lehký přístup k životu. Použijte oranžový kámen, když se cítíte skleslí nebo zmatení. Též když potřebujete řešit vše v oblasti plodnosti, sexuality a fyzické radosti (nedostatku)

  • karneol, kalcit, achát, sluneční kámen (živec – mikroklín), měsíční kámen (živec adulár), topaz, raritní barvy spinelů a safírů, oranžový kalcit, fluorit, zirkon, granát hesonit, granát spesartin

 

Žlutá barva kamene

Je barvou sluneční záře, provází vnitřní moudrost, posiluje intelekt a probouzí intuici.

Použijte žlutý (transparentní) kámen k posílení intelektu v průběhu zkoušek, pohovorů nebo mítinků. Žlutá souvisí s egem, sebevědomí a také hojností.

  • pravý nepálený citrín, kalcit , beryl (heliodor), síra, žlutý opál z Tanzánie, skapolit, aragonit, živec bytownit, živec sanidín, zirkon, méně často turmalín (elbalit),tygří oko, mokait

 

Růžová barva kamene

Je barvou lásky. Učí nás milovat a být milovaný. Umožňuje nám milovat sebe sama a tím milovat i ostatní. Uklidňuje a dává pocit emocionální ochrany. Barva srdeční čakry.

Použijte růžový kámen při hledání lásky, nebo když se cítíte citově zranění.

  • růženín, rodonit, rodochrozit, kunzit, beryl (morganit), jahodový křemen, růžový avanturín (křemen se třpytkami slídy), granát (rodolit), rubelit (růžový turmalín), drahé barvy spinelu a safíru, růžový opál Peru, andalusit, manganokalcit

 

Zelená barva kamene

Je barvou léčení a hojení. Je spojena s emocemi a srdcem. Je velmi uklidňující, léčivá a vyrovnávající. Zelené oblečení pomůže těm, kteří se hodně dávají. Zklidňuje nervy a snižuje emoce. Učí nás mít správnou hranici. Zelená je rovněž barvou srdeční čakry (je dvoubarevná)

Použijte zelený kámen, když se zlobíte nebo máte pocit, že potřebujete udělat něco pro sebe.

  • zelený avanturín (křemen se třpytkami slídy), kalcit, olivín (peridot), amazonit, fluorit, vltavín, nebula jaspis, dioptas, heliotrop (bloodstone – zeleno červený jaspis), verdelit (zelený turmalín), apatit, diopsid, chromdiopsid, smaragd, beryl, vesuvián, jadeit, nefrit, serpentinit, serpentín, zelený granát (grosulár, tsavorit, mali grosulár, uvarovit), epidot (unakit), zelený kyanit, malachit

 

Tyrkysová barva kamene

Barva naplnění. Podporuje vnitřní naplnění a usnadňuje fyzický a duševní život. Použijte tyrkysový kámen, když potřebujete něco vyřešit nebo zachovat klid.

  • tyrkys, larimar, paraiba turmalín (turmalín s mědí – Brazílie), apatit, fluorit, chryzokol

 

Modrá barva kamene

Je barvou moudrosti a komunikace, uklidňuje a pomáhá při vyjadřování.

Použijte modrý kámen, když potřebujete být klidní, když potřebujete zlepšit komunikaci nebo budete mít projev.

  • lapis lazuli, sodalit, dumortierit, kalcit, apatit, indigolit (modrý turmalín), safír, spinel, azurit, chryzokol, tanzanit, modrý kyanit, zirkon

 

Purpurová, fialová barva kamene

Barva porozumění a tolerance. Vyrovnává energetická centra v těle a představuje duchovní rozvoj.

Použijte fialový kámen během meditace nebo pro duchovní rozvoj. Vezměte si kámen do ruky a držte jej pokud se cítíte rozzlobení a potřebujete se uklidnit.

  • ametyst, sugilit, lepidolit, čaroit, kunzit, fialový granát (rodolit), tanzanit

 

Bílá (čirá) barva kamene

Barva nevinnosti a čistoty. Umožňuje psychickou transformaci a poskytuje nadhled.

Použijte bílý kámen během meditace, nebo když potřebujete jasnou mysl.

  • křišťál, danburit, perleť, howlit, kalcit, magnetit, acháty, bílý opál (kašalong), kunzit, turmalín (achroit), sádrovec (selenit)

(Šperkové-kameny.cz, 2011)