Nahrávám...
CZ EN    

Naše články o kamenech


Krása opálů, aneb to je barviček

A je tu další kamínkový blog, tentokrát jsem se ho rozhodla věnovat opálům, je jich spousta a jsou to krásné šperkové kameny.

Technicky a zjednodušeně vzato je opál křemenná hmota s podílem vody. To ji činí lehčí, a také někdy značně zlobivou. Kuličky vody právě zajišťují ty barevná prasátka v drahém opálu. Proto drahé opály nesnášejí příliš suché prostředí, a také ani delší máčení, protože změnou vody v kameni může dojít k různým neplechám.

Začneme hezky česko-slovensky – zkamenělé (zopalizované dřevo) ze Slovenska – tento opál

má pro mě svoje pravěké kouzlo. Je to kámen, co se perfektně hodí do pánských šperků, a k “primitivnímu  či etno stylu”

Podobně vypadá další Slovenský krasavec, ale tentokrát to již není dřevo, ale prostě pruhovaný opál z Herlan, taky mi přijde více “ženský”

Na Slovensku se rovněž nacházel slavný Dubnický Drahý opál, dnes již spíše nedostupný. Než byla nalezena ložiska v Austrálii a Africe, byla to jediná světová lokalita drahého opálu. Dubnický opál byl a je velmi kvalitní.

I v čechách se dají najít pěkné kousky opálu. Konkrétně dendritického opálu (dendrity jsou ty větvičkovité útvary) a to například v Bohouškovicích a v Křemži

Moc zajímavým, a ne na každém roku viditelným opálem je také Kosovský a Tanzánský prasopál (též chryzopál). Kosovská verze  je silný hdyrofán . V surovém stavu je nádherně “kryptonitově” zelený, ovšem při styku s vodou se mléčně zakalí.  (po vyschnutí už mu zakalení zůstane a dále se naštěstí nemění) Po zpracování má tedy bělavou, mentolkovou barvu, různé intenzity.  Narozdíl od Tanzánského chryzopálu, který si svojí smaragdově zelenou průsvitnou barvu zachovává a patří k nejkrásnějším opálům vůbec.

Vlevo Tanzánie, vpravo “Kosovo”

Relativní novinkou na trhu je tento “Pistáciový Opál” z Madagaskaru. Zatím je surovina málo dostupná a dost drahá, ale třeba časem…

 

Moc krásné jsou také Andské opály z Peru, růžové a vzácnější modré.

Růžové opály mají odstíny od bělavých po sytě růžovou (čím sytější barva tím vzácnější a obvykle řádově dražší).

U modrých platí totéž, jen cenové nůžky jsou ještě více rozevřené, neboť sytě modrých je v surovině opravdu jako šafránu,a polovina jich při broušení také zesvětlá. (pak již se kameny nemění) Jejich barva je modrá, až modrozelená, a jsou takové “lehoučké”

Další skupinou jsou zmiňované drahé opály, které se nejčastěji nacházejí v Austrálii a v Africe.

Zajímavý typ je černý opál z Hondurasu, kde jsou kousky drahého opálu v černém matrixu. Takže kamínek se blýská jako by byl posetý jemnými glitry.

Detail “Hondurasu”- co je na něm nejsympatičtější, jeho těžba je Fair trade projekt.

Další pěknou skupinkou jsou žluté opály, tyto jsou z Tanzánie. Mívají v sobě dendrity, a vzácně některé také  efekt kočičího oka. Žlutých kamenů je docela málo, a tak toto je jeden z těch dostupnějších.

A na závěr nelze pominout skupinku prima ohnivých opálů, které jsou populární z Mexika, a rovněž z tanzánie.

Takže doufám, že jste se inspirovali, a z opálů co máme v nabídce něco krásného vytvoříte. S opály se totiž pracuje radostně a skoro samo.

Aktuální nabídka opálů z našeho e-shopu je zde.

Saffron prosinec 2011