Nahrávám...
CZ EN    

Naše články o kamenech


Páskovaný silicit – Rohovec z Polska – kámen optimismu

Silicit – Rohovec – páskovaný pazourek -krzemien pasiasty – Krzemionki – Flint – kámen optimismu

V tomto Blogu chceme v Čechách představit páskované silicity – rohovce z Polska, které zpracováváme a v různých formách nabízíme.  Aktuálně máme v nabídce tyto kameny. Protože tromly vyrábíme tak máme v zásobě průměrně 20-50 kg silicitu, takže se nebojte zeptat. Kámen je to opravdu příjemný na dotek a každý má jinou nádhernou kresbu. Jedná se o jurské pazourky kombinované s vrstvičkami opálu, tzv. kašalongu.

Silicit se nachází jako konkrece (koule a šišky) v mořských vápencích z druhohor z Jury v takzvaných hnízdech.
Silicit a opál vznikl na dně moře v kapsách čeřin, kde sedimentovani schránky mořských organismů diatomů (řas) a mřížkovců (mikroorganismů), které mají schránky z opálu (křemitého gelu).

Velká konkrece páskovaného silicitu – rohovce

Konkrece a řez konkrecí silicitu – rohovce

Koule silicitu mají na povrchu vrstvu křídy, v které se často nachází zkameněliny. V Čechách je název rohovec vyhrazený pro křemité horniny vzniklé chemickou cestou, proto se český název liší od polského rohovce.
Tvrdost je 5-7 a kámen je strašně houževnatý. Když se rozštípneme kladivem, tak je tak ostrý, že s ním jde řezat.
Toť nudná věda.

V Polsku je asi pět lokalit na kterých se nachází páskované silicity – rohovce nachází. Jedná se o lokality v okolí Sandoměře (150 km východně od Krakova) Ilža, Ostrowiec Šwietokrzyski, Šródborze Ožarów, Krzemionky Opatowskie .
Na většině lokalit jsou spíše béžové s tmavě šedými pásky, které jsou spíše tlustší. Vzácněji jsou béžové s bílými drobnými pásky opálu.
Opál je kašalong takže se Vám na něj přilepí jazyk jak silně saje vodu.

Páskované pazourky se na těchto lokalitách těžili již v době kamenné (neolitu) až 9 metrů hlubokými šachtami s komorami velkými i několik set metrů čtverečních. Páskovaný pazourek se vyvážel jako luxusní surovina na pěstní klíny po celé Evropě.

Komory po těžbě silicitu z doby kamenné

Dnes se kámen sbírá při těžbě vápence v okolí Sandoměře.

Nově kámen pro šperkařské využití znovu objevil v roce 1972 umělec a zlatník Cezary Łutowicz ze Sandoměře. Lidé v polsku mu dali název Kámen optimismu v současné době je považován za polský národní kámen.

Použití, účinky kamene

Zvyšuje energii , zvyšuje vitalitu, odstraňuje únavu a chrání před negativními vlivy , vnitřně ztlumí bez využití externí energie (uklidňuje). Přidá fyzické síly, odstraňuje únavu , účinky přesčas , bolesti svalů v důsledku nadměrné fyzické námaze , notorický detoxikační toxiny , zlepšuje pokožku , omlazuje ji .

   

Silicity z naší nabídky najdete zde.