Nahrávám...
CZ EN    

Naleziště kamenů


Bochovice

JAK  SE HLEDAJÍ  AMETYSTY  NA  MORAVĚ

V kamínkovém klubu u Saffron se na nás obrací řada lidí, kteří si chtějí najít vlastní kamínek a zde najdete pár tipů co a kde můžete sami najít v České Republice (na Moravě).

Mapa lokalit Kojatín a Bochovice

Abyste si našli svůj ametyst musíte se rozhodnout zda se spokojíte s úlomky z povrchu do velikosti 5 cm, nebo zda chcete něco většího  . Na úlomky Vám bude stačit taška a slušné gumáky pro procházku po zoraném a opršelém poli. V druhém případě potřebujete kromě auta s vozíkem  a souhlasu vlastníka pole , ještě krumpáč, lopatu, montérky, stan, zásobu jídla na týden a hlavně svaly. Variantně stačí bagr. Abyste získali souhlas vlastníka pozemku je slušností něco nabídnout na oplátku  a jámu po sobě pečlivě zaházet.

I když víte, kde žíla přibližně je, musíte ji přesně vyproutkařit, protože každý metr zbytečného výkopu bolí .Toto je fotka z Bochovických mezí.

No a pak začíná laškování s lopatou a krumpáčem.

Že by konečně žíla???

Hamty hamty …….

A protože už jsme to všechno vykopali, tak tady máte mapky, kde to bylo.

V Bochovicích hledejte na polích úlomky, které jsou také pěkné a dají se například otromlovat . A nepouštějte se NIKDY do kopání bez souhlasu vlastníka, riskujete újmu na zdraví i automobilu!!!!

V Kojatíně na poli najdete opravdu málo a proto musíte v lese najít jámy, kde jsou odkryté výchozy žil. Vhodné nářadí je motyčka a repelent. Tady zase pozor na stromečky  a hajného .

Bochovické ametysty a záhnědy na různé způsoby

A když máte doma stroje na tamblování, tak zpracujete i “odpad” z Bochovic a Batouchovic. Viz náš blog o tamblování.

Ukázka z Kojatína

A nějaké ametysty z Valdíkova u Třebíče a Maissau (Rakousko poblíž Křemže na Dunaji) – kdo to má od těch Bochovic rozeznat.

Lokalita Maissau v Rakousku je zajímavá tím, že na ametystové žíle je vybudováno celé muzeum a ametysty si mužete za poplatek nakopat v natěženém písku ze žíly.

A co ještě můžete zažít při hledání minerálů: